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FI-119 

NZS 4515:2009 Fire sprinkler systems for life safety in sleeping occupancies (up to 2000 square 

metres) – Clause 6.4.3.1 

 

 

Question:  Interpretation issued by the Fixed fire 
protection group: 

NZS4515:2009 clause 6.4.3.1 states that a tank 
must be designed in accordance with NZS1170.5. 
However, this standard specifically excludes 
tanks. Does overarching clause 1.9 apply in this 
case? 
 

 No, clause 1.9 does not override 6.4.3.1(e) or 
6.4.3.3(d). 
 
This situation is addressed in NZS 4541:2013. 
The relevant clause is included verbatim 
below for guidance: 
 
606.3.1.1 
Tanks shall be designed to take into account 
seismic and other geotechnical hazards, and 
shall remain serviceable after a design event. 
Roofed storage tanks and supporting 
elements on which the tank rests shall comply 
with 105.2, and shall be specifically designed 
and reviewed by a [Chartered Professional 
Engineer] CPEng with competence in the area 
of seismic design of water storage tanks and 
supporting elements, irrespective of whether 
the tank is of a standard design. If the tank 
material is included in the scope of the New 
Zealand Society for Earthquake Engineering 
(NZSEE): Seismic design of storage tanks 
(2009), the design shall comply with that 
design recommendation document. 
NOTE – 
(1) NZS 1170.5 states that the design of tanks 
containing liquids is beyond its scope because 
some critical seismic characteristic of tanks 
are different from buildings on which the 
Standard is based. However, some provisions 
from NZS 1170.5 are relevant and applicable. 
As an example (for concrete tanks), provisions 
relating to: subsoil type, various factors 
including seismic zone hazard, return period 
(limit state and building importance level), 
near fault, damping, and ductility correction 
are relevant to tanks containing liquids. The 
same applies to structural analysis methods. 
For more detail, see Appendix A of NZS 3106. 



(2) The requirement for each installation to be 
specifically designed is to provide appropriate 
consideration to the seismic zone and soil 
type relevant for the particular situation of the 
tank. Designers are also required to consider 
the same site specific factors for tanks 
manufactured to a standard specification or 
design. 
(3) The SSC should require producer 
statements for the design, construction, and 
construction review of the tank and 
its supporting elements to ensure that this 
clause is met. 

   

 


