19 December 2008

Question:

Std: NZS 4541: 2007 (1201.1 &
1203.4)

Was it the committee’s intention
that contractors do not seek a
compliance certificate from the
SSC following a biennial
inspection, but in preference sign
a compliance certificate (form
12A) themselves?
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Interpretation:
Issued by the Fixed Fire Protection Group

The Compliance Certificate referred to in clause 1201.1is
described in note 1 to this clause. It is a Form 12A
‘certificate of compliance with inspection, maintenance
and reporting procedures’ as prescribed in the Building
(Forms) Amendment Regulations 2005. This form needs
to be signed by an Independent Qualified Person (IQP) or
Licensed Building Practitioner (LBP) annually. A Sprinkler
System Certifier is not involved in this process.

Clause 1203.4 refers to the Sprinkler System Certificate of
Compliance as shown in Appendix U of NZS 4541. This
Form is required to be signed by a Sprinkler System
Certifier on a biennial (every second year) basis. The
Sprinkler System Certifier could require sighting of a Form
12A as part of the process in gathering evidence that this
Certificate can be signed.



