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NZS 4512:2010 Fire Detection and Alarm Systems in Buildings – Clauses 405.2.1 (a) and 405.2.2 
Detection in non-accessible ceiling spaces  

 

 

Question:  Interpretation issued by the Alarms and 
detection group: 

A ceiling space is more than 800mm high at the 
peak, is non-accessible, is not fire rated, and 
contains no plant or equipment. The fire design 
specifies a Type 4 fire alarm system.  
 
Clause 405.2.1 (a) states that detectors shall be 
installed in accessible spaces. 
 
As this ceiling space is non-accessible, does it 
require detectors to be installed? 

 Detectors are required in all spaces unless 
one of the exceptions of 405.2.2 applies. 
 
Accessibility is of no account in determining 
whether detectors are required or not. The 
areas listed in 405.2.1(a) are merely 
examples. 
 
NOTE: Clause 402.15 requires service access 
to be provided for all detectors. This may 
require suitable provision to be made in the 
building structure or fit-out (for example, 
access hatches, platforms.) 

   

   

 


