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FI-137 

NZS 4512:2010 Fire Detection and Alarm Systems in Buildings – Heat detectors in skylights of 
Type 5 and Type 7 Sprinkler-protected buildings  

 

 

Question:  Interpretation issued by the Alarms and 
detection group: 

In a Type 5 system with a fully-compliant sprinkler 
system to NZS 4541:2013, where sprinklers are 
not required in skylights per clause 516 of 
NZS 4541, and smoke detectors are not required 
per NZS 4512 clause 405.1.3(a) and FI-104, are 
heat detectors required in those skylights? 

 NO 

In a Type 7 system with a fully-compliant sprinkler 
system to NZS 4541:2013, where sprinklers are 
not required in skylights per clause 516 of 
NZS 4541, and smoke detectors are not required 
per NZS 4512 clause 405.1.3(a) and FI-104, are 
heat detectors required in those skylights? 

 NO 

  NOTE: Clause 405.2.2(h) states the overriding 
principle that heat detectors may be omitted in 
the presence of a fully compliant NZS 4515 or 
NZS 4541 sprinkler system. 

 


