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Question: 
 
Signalling to a remote receiving centre by 
networked fire control units -  

 Interpretation issued by the Alarms and 
detection group: 

Where transmission of an alarm to summon Fire 
& Emergency NZ assistance is a declared 
functional requirement of the fire alarm system, 
Appendix A3 requires each control unit to be 
connected to a remote receiving centre and 
separately identifiable by the fire service alarm 
transport system. 
 
Clause 401.1 sets conditions and limitations on 
the floor area and number of buildings on a site 
that can be covered by a single control unit (or 
sector, per the definition of 104). 
 

a) In cases where the clause 401.1 

limitations on floor area or multiple 

buildings are not exceeded:  

 

1) May multiple control units, each 

covering part of the sector, be 

optionally networked together?  

 

2) If signalling to a remote receiving 

centre is a declared functional 

requirement for such a system, must 

every additional networked control 

unit contained within the same sector 

be connected to and separately 

identifiable at the remote receiving 

centre? 

 

3) May all the zone indications for the 

networked system be combined in 

one indicating unit? 

 

 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

a) In such cases, all zones and control units 

are contained within a single sector. 

 

 

1) Yes, this is permitted provided all 

alarm conditions can be viewed and 

controlled from a single location. 

 

2) No, a single remote connection per 

sector is acceptable. 

 

 

 

 

 

 

 

3) Yes, in fact all zone indications 

must appear on every indicating 

unit. 

 

 



 

 

 

 
b) In cases where the clause 401.1 

limitations on floor area or multiple 

buildings are exceeded: 

 

1) May multiple control units, each with 

coverage below the limits for a single 

sector, be networked together?  

 

 

 

2) If signalling to a remote receiving 

centre is a declared functional 

requirement for such a building or 

site, must every control unit (or 

sector) on the networked system be 

connected to and separately 

identifiable at the remote receiving 

centre?  

 

3) May all the zone indications for the 

multi-sector networked system be 

combined in one indicating unit? 

 
c) Where a sector indicating unit is required 

per Appendix A4.1, is it required to be 

connected to and separately identifiable 

by the remote receiving centre? 

 

 

 

 

 

b) In such cases, zones and control units are 

distributed across multiple sectors. 

 

 

1) Yes, this is permitted provided all 

alarm conditions from each sector 

grouping can be viewed and 

controlled from a single location 

within that sector. 

 

2) No, but at least one remote 

connection is required per sector so 

that each sector can be separately 

identified at the remote receiving 

centre. 

 

 

 

 

3) Yes, provided the locations and 

statuses of all control units and 

zones are clear and unambiguous. 

 

C). No. 

 

 

 

NOTE:  Appendix A3.2 pre-dates the advent 

of distributed/networked systems.  Its intent is 

to require separate remote identification for 

each sector, not necessarily every control unit 

in a network. 

  

   

                       


