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Question:  Interpretation issued by the Alarms and 
detection group 

 
(1) Does clause 405.1.3(a) allow smoke 

detectors to be replaced by heat detectors 
(or sprinklers) throughout an entire stairwell 
and not just at the top of stairways? 

 
(2) Where smoke detection is not provided on all 

floor landings of all stairways per clause 
405.2.1(d) does such a system comply fully 
with the requirements of the Standard? 

 
(3) Can the activity occurring within a stairway 

be considered likely to cause spurious 
smoke detector alarms per 405.1.3(h)? 

 

(4) Is it the intention of clause 405.1.3(h)(iv) for 
Type 4, 5, or 7 systems to ensure that all 
internal exitways, including stairs within the 
building, are required to be provided with 
smoke detection? 

 

  
(1) No.  Furthermore, substitution of the 

detector at the top of the stairway is only 
permitted if unwanted alarm activations 
from that detector are considered likely. 

 
(2) If smoke detection is required in the 

stairway, no.  Type 4, 5, and 7 systems, 
for example, require smoke detectors on 
all floor landings of all stairways. 

 
(3) This is irrelevant because substitution of 

smoke detectors is not permitted in 
stairways per 405.1.3(h)(iv). 

 

(4) Yes. 

 

   

 


