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Question:  Interpretation issued by the Alarms and 
detection group 

Clause 216.5 requires detectors to provide a 
latched, visual indication of operation. Clause E4 
has a similar requirement for manual call points. 
 
Do these clauses apply regardless of how many 
detectors and/or manual call points have been 
operated? For example, if five detectors within a 
zone have operated, should the visual indication 
be given on all five detectors? 

 Only one detector or manual call point visual 
indication of operation is required per zone. 
  
Where a circuit serves multiple zones (for 
example, an analogue addressable loop) it 
must support at least 5 such visual indications 
simultaneously. 

   

 


