
 

 
 
 
 

Fire formal 

interpretations 

 
27/06/2016 

  

FI-120 

NZS 4512:2010 Fire Detection and Alarm Systems in Buildings – clauses 405.1.3 and 401. 

 

 

Question:      Interpretation issued by the Alarms and   
Detection Group  

 
(1) In a Type 7 system where a roof space >800mm 

deep requires detection, and smoke detectors are 
replaced by sprinklers as per 405.1.3(g), do the 
requirements of 401.2.3(c) and 401.3 apply? 

 
 

(2) Additionally, where the roof space is a separate 
firecell in its own right and extends over multiple 
firecells below, can the complete area be 
substituted with sprinklers and the 30% limit of 
405.1.3 ignored? 

  
(1) No.  Fully-compliant sprinklers in a Type 7 

are not considered as being used as 
thermal fire detectors, therefore 401.2.3(c) 
and 401.3 do not apply. 

 
 
(2) Yes.  FI-104 clarified that enclosed ceiling 

or roof spaces do not count towards the 
firecell area for the purposes of clause 
405.1.3.  Complete substitution is therefore 
permitted. 

   

 


