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NZS 4512:2010 Fire detection and alarm systems in buildings – Clauses 104 and 107.1(d) 

 

 

Question:  
Interpretation issued by the Alarms and 
detection group: 

   

Is formal listing required only for fire-specific equipment 
and components, or also for items such as speakers, 
batteries, cabling, and the like? 

 'Listed' is a defined term in 104. 
 
Listing is required for all equipment and 
components for which NZS 4512 either specifies 
detailed requirements or invokes a specific 
compliance standard. Typically these items are: 
detectors, manual call points, control and indicating 
equipment, power supplies, tone generators, 
brigade transmitters, emergency warning and 
intercommunication systems (EWIS), self-
contained alerting devices). 
 
Listing is not required for generic items (batteries, 
loudspeakers, cable, miscellaneous fixtures, and 
fittings). Nevertheless, all applicable requirements 
of NZS 4512 must still be met by such items in any 
particular installation. 

   

 


