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NZS 4512:2010 Fire detection and alarm systems in buildings – Clause 401.2.3(c) and 401.3 

 

 

Question:  
Interpretation issued by the Alarms and 
detection group: 

   

1. Is the intention of 401.2.3(c) to allow a fire 
alarm zone to be extended on a Type 3, 
Type 3b, Type 6, or Type 7 system to 
2000 m

2
 if there is a NZS 4541 sprinkler 

system present and zone indication by the 
smoke detectors? 

 
2. Is the intention of the note in 401.3 to exclude 

Type 5 and Type 7e systems from extending 
fire alarm zones to 2000 m

2
 when sprinkler 

coverage is used instead of installing heat 
detectors throughout? 

 1. No. The zone area extension of 401.2.3(c) 
applies only to the sprinklers, which would 
need to be zoned (for example, by flow 
switches) into areas of 2000 m

2
 or less. 

 
 

 
2. No. The intention of the note in 401.3 is 

that sprinkler systems installed in Type 5 
and Type 7e systems do not need to be 
zoned at all (except where required by 
NZS 4515 or NZS 4541). The smoke 
detectors, however, must be zoned as 
normal, and a zone area extension would 
be permitted if the usual criteria were met. 

 
 

   

 


