
 
21 August 2012 FI-106 

Question: 
NZS 4512:2010 Fire detection and alarm 
systems in buildings – clause 506 
 
Clause 506 requires an Appendix J certificate of 
completion to be issued for ‘…extensions to 
systems where additional zones are added 
and/or the zone control unit is upgraded or 
replaced.’ 
 
1.  In such cases, how much of the system is 
required to be inspected, assessed, and tested 
by the Accredited Inspection Body – the entire 
system, or just the parts that have been added 
or upgraded? 
 
2. In such cases, does the certificate of 
completion apply to the system as a whole, or 
just to the parts that have been added or 
upgraded? 

Interpretation: 
Issued by the Alarms and Detection Group 
 
 
 
 
 
 
See also FI-097 
 
1.  The Accredited Inspection Body is required to inspect, assess, and test only 
the parts that have been added or upgraded. 
 
 
 
 
2.  The Appendix J certificate of completion certifies that the additions and 
alterations comply with the latest Standard ‘to the extent permitted by the 
technology of the original system’ as per 107.4(d).  Under the general provisions 
of 107.4, the whole system is thereby ‘deemed to comply’ with the latest 
Standard. 
 
 
NOTE –  
The scope of the additions or alterations should be clearly specified in section 1 
of the Appendix J certificate. 
 

 


